Helsinkiläinen barokkikollektiivi Ensemble Nylandia ja joukko kaupunginorkestereita yhdistävät voimansa ainutlaatuisessa yhteistyössä, jossa vanhan musiikin asiantuntijayhtye sulautuu orgaaniseksi osaksi modernia sinfoniaorkesteria. Suomen valtion ja neljän suuren rahaston tai säätiön perustama Uudet klassikot -rahasto on tukenut yhteistyöhanketta, joka käynnistyy helmikuussa. Ensemble Nylandia soittaa hankkeen ensimmäiset konsertit pääyhteistyökumppaninsa Kymi Sinfoniettan kanssa Kotkan Konserttitalossa ja Helsingin Vanhassa kirkossa. Kevätkauden muut yhteistyökonsertit toteutetaan maaliskuussa Mikkelin ja huhtikuussa Kuopion kaupunginorkestereiden kanssa.

Kymi Sinfonietta on perehtynyt viime aikoina yhä enemmän vanhan musiikin esityskäytäntöihin muun muassa konserttimestarinsa Raymond Coxin johdolla. Tämän myötä myös Ensemble Nylandian taiteellinen johtaja Matias Häkkinen on vieraillut orkesterissa usein joko continuocembalistin, solistin tai liiderin rooleissa, joten pääyhteistyökumppanin valinta tapahtui luontevasti. “Idea tähän projektiin syntyi ollessani jälleen kerran keikalla Sinfoniettan riveissä. Olemme Raymondin ja orkesterin kanssa löytäneet hyvän musiikillisen ja henkilökohtaisen yhteyden ja yhteistyö on aina ollut antoisaa ja tuloksekasta. Kun tämä uusi rahoitusmuoto julkistettiin hakuun, ajattelin heti, että tässähän on mitä parhain mahdollisuus syventää ja kehittää oman orkesterini Ensemble Nylandian ja Kymi Sinfoniettan välistä molempia osapuolia innostavaa ja stimuloivaa yhteistoimintaa ja laajentaa sitä muuallekin”. Ensemble Nylandian tuodessa oman yhteenhioutuneen ryhmänsä osaksi isompaa orkesteria laajentuvat musisoinnin  mahdollisuudet huomattavasti – ikään kuin cembaloon liitettäisiin efektilauta mitä monipuolisimmalla valikoimalla.


Helmikuun konserteissa Kotkassa ja Helsingissä soitetaan musiikkia, jota kuultiin Artois'n kreivin eli tulevan Ranskan kuningas Kaarle X:n häissä vuonna 1773. Ranskassa tuolloin suosittujen säveltäjien teoksia sisältävät orkesterisarjat kokosi säveltäjä François Francœur. Konsertissa kuullaan myös otteita saman ajan Ruotsin juhlamusiikista ja hovisäveltäjäsuvun Dübeneiden nuottiarkistosta löytyneestä tanssisarjasta, joka mukailee tuolloin muodissa ollutta André Campran L'Europe Galante -oopperaa. Konsertin liidaavat yhdessä Kymi Sinfoniettan konserttimestari Raymond Cox sekä Ensemble Nylandian taiteellinen johtaja Matias Häkkinen. 


KYMI SINFONIETTA & ENSEMBLE NYLANDIA

15.2.2023 klo 19 Kotkan Konserttitalo, Keskuskatu 33, Kotka

16.02.2023 klo 19 Vanha kirkko, Lönnrotinkatu 6, Helsinki


Symphonie du Concert Municipal des Honorables Villes de Kotka et d’Helsinki

Juhlamusiikkia 1700-luvulta Ranskasta ja Ruotsista


Alkusoittoja, aireja, gavotteja, menuetteja, bourréeita, chaconneja ym. 

säveltäjiltä F. Francoeur, J-P Rameau, A. Campra, H.M. Berton, G. Düben ja J.V. Meder.


Liidaus: Raymond Cox ja Matias Häkkinen

Comment