Ensemble Nylandian aloittaa 15-vuotisjuhlavuoden konserttikautensa yhtyeen taiteellisen johtajan suunnittelemalla uudenlaisella pääsiäiskonsertilla. Mielikuvituspassio on Matias Häkkisen kuvittelema musiikillinen kokonaisuus, joka kattaa draaman kaaren palmusunnuntain hoosiannasta hiljaisen viikon kärsimyksen ja kuoleman kautta ylösnousemuksen riemuun. Musiikkina kuullaan niitä tuttuja ja rakkaita klassikoita mutta myös ennenkuulemattomia äänimaisemia. Kantaesityksensä viime vuonna Kuopiossa saanut kokonaisuus nähdään nyt ensimmäisen kerran Helsingissä.


Mielikuvituspassion solisteina nähdään vuonna 2014 perustettu helsinkiläinen elektronisen musiikin yhtye Tölöläb, joka tunnetaan ennakkoluulottomasta lähestymistavastaan kaikkea musiikkia kohtaan. Ensemble Nylandian basso continuo -ryhmän kanssa musisoi kamariorkesteri Avantin jousisto. 


Matias Häkkisen luoma teos koostuu erilaisista ja vaihtelevista toisiinsa nivoutuvista musiikkinumeroista: orkesteriosuuksista, elektroakustisesta improvisaatiosta, laulusta, nykyajan klassikoista ja renessanssi- ja barokkimusiikista, jota kuullaan sekä vanhoin että uusin soittimin. Esitys on huolella valmistettu ja kunnioittaa vakavaa, perinteistä ja voimakasta aihetta, mutta sisältää myös kepeämpiä sävyjä, spontaania otetta ja jopa ripauksen vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mielikuvituspassio on osa Nylandian Uudet klassikot -rahaston avustuksella toteutettujen konserttien sarjaa.


Ensemble Nylandian juhlavuosi jatkuu seuraavaksi toukokuussa Bach-teemaisella konsertilla Teatteritalo Universumin salissa ja muilla myöhemmin julkistettavilla konserteilla.

Comment