Vanhan musiikin kollektiivi Ensemble Nylandia jatkaa renessanssiteemavuosiansa 2021–22 nokkahuilutaiteilija Petri Arvon johdolla 4.9. Johanneksenkirkossa. Syyskauden aloittava suuri renessanssiorkesteri koostuu pienemmistä yksiköistä, eli consorteista – eri soitinperheiden yhtyeistä, jotka yhdessä luovat lähes loputtoman sävykkään instrumentin. Soittimista näyttävimpiin kuuluvat kaksimetrinen renessanssibassonokkahuilu sekä hiilikuitukaikupohjainen cembalo, mutta lavalle mahtuu myös laulajia, erilaisia kitaran esi-isiä ja urkupositiivi, pientä mutta intiimiä diskanttigambaa unohtamatta. Konsertissa kuullaan musiikkia mm. säveltäjiltä Orlando di Lasso, Gilles Binchois, Maddalena Casulana ja Michael Praetorius. 

Konsertin taiteellisen suunnittelun lähtökohdaksi Petri Arvo on valinnut renessanssin ajan musiikin ja tekstin yhteyden. “Täysbarokin aikana musiikin rakennetta ajateltiin puheen osia jäljittelevinä retorisina elementteinä: esittely, kehittely, kertaus, loppukaneetti. Tätä edeltävä ilmiö jo parisataa vuotta aiemmin 1500-luvulla, oli pyrkimys perustaa säännöstö pienempien musiikillisten yksityiskohtien yhteydestä tekstiin. Vahvasti emotionaalista ja ilmaisuvoimaista musiikkia on aikamme konserttitarjonnan keskuudessa ehkäpä pidetty vasta myöhempien aikojen tuotoksena, mutta ilmaisun komponentit ovat olleet kuitenkin voimakkaasti läsnä jo selvästi aiemmin.” Ohjelmassa kuullaan sekä maallista että kirkollista renessanssimusiikkia laajasti eri puolilta Eurooppaa. Laulukielinä italia, ranska ja latina.

Kuudentoista soittajan renessanssiorkesteri soittaa sekä yhtenä isona kokoonpanona, että lukuisina pienempinä versioina, joiden muodostamisessa on huomioitu eri soitinryhmille ominaiset ilmaisutavat, roolit ja sointikuvat. Aktiivisesta vanhan musiikin kentästä huolimatta, ei Suomessa ole aiemmin ollut tämäntyyppistä consorteista koostuvaa laajamittaista renessanssiorkesteritoimintaa. Syyskuun konsertti on näyttävä osa Ensemble Nylandian renessanssimusiikkiin keskittyviä toimintavuosia, joiden toteutumista ovat tukeneet Koneen säätiö ja Föreningen Konstsamfundet. Konsertti järjestetään rajoitetulle yleisömäärälle noudattaen voimassa olevia ohjeistuksia. 


Musica poetica - sävelten kielioppia 1500-luvun renessanssimusiikissa

4.9.2021 klo 19

Johanneksenkirkko (Korkeavuorenkatu 12, 00120 Helsinki)

Petri Arvo; nokkahuilu, taiteellinen suunnittelu ja johto

Ensemble Nylandian renessanssiorkesteri:

Nokkahuiluconsort: Sini Vahervuo, Reetta Varjonen-Ollus, Milja Tiainen, Riikka Holopainen (Q Consort)

Viola da gambaconsort: Jukka Rautasalo, Pieta Mattila, Anna Pulakka (Eloisa Consort)

Lauluyhtye: Iris Oja, David Hackston, Martti Anttila, Antti Vahtola

Luuttuconsort: Jarmo Julkunen, Olli Hyyrynen, Niklas Mellberg

Cembalo/urut: Matias Häkkinen



Comment