Vuonna 2009 perustettu vanhan musiikin kollektiivi Ensemble Nylandia soittaa kaikkea, muttei lupaa mitään. Suomen kenties monipuolisimmaksi konserttimusiikin toimijaksi kasvanut soitinyhtye on tullut tunnetuksi yllättävien kokonaisuuksien elämyskoneistona, joka ei tingi sen enempää laadusta kuin avarakatseisuudesta. Ensemble Nylandia saattaa aikakaudet saman katon alle: se tarjoaa yleisöille kosketuspinnan barokkiajan äänimaailmaan; se soittaa vanhaa musiikkia uusilla soittimilla ja uutta musiikkia vanhoilla soittimilla. Se voi viedä klassiset rock-biisit kamarimusiikin ympäristöön ja renessanssiteokset underground-klubeille. 

Perustamisestaan lähtien cembalisti Matias Häkkisen johtaman Ensemble Nylandian kokoonpano vaihtelee ja venyy. Jopa yli satahenkisen kollektiivin toimintasäde ulottuu Suomen päästä päähän ja rajojen yli, ja se voi jakaantua lukemattomiin eri kokoonpanoihin. Kun kaupunginorkesterit ja oopperayhdistykset tarvitsevat tietotaitoa vanhan musiikin traditioista, Ensemble Nylandia lähettää laajasti arvostetun basso continuo -ryhmänsä lihavoittamaan sinfonista äänimaailmaa barokkityylin mittoihin. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat Kuopion, Mikkelin, Lappeenrannan, Lohjan ja Joensuun kaupunginorkesteri sekä Kamariorkesteri Avanti!, Tampere Filharmonia ja Kymi Sinfonietta. Uniikkina ominaisuutena Ensemble Nylandialla on gamba-, luuttu-, nokkahuilu- ja traversoconsortit, joista yhdessä muodostuu renessanssiorkesteri. Ensemble Nylandia tekee mahdolliseksi myös yksittäisten muusikoiden sooloprojektit ja tukee nuorten kykyjen matkaa kohti täyttä ammattilaisuutta konserttisarjalla Vanhan musiikin uudet toivot.

Ensemble Nylandia esiintyy kaikella kunnioituksella, mutta ei aina vanhaan musiikkiin liitetyllä vakavuudella. Kollektiivin toimintaa ohjaa syvä ymmärrys sävellysten syntyhetkien historiallisista taustoista ja niiden nykyisten esityshetkien realiteeteista sekä siitä onko kyseessä esimerkiksi juhlallista, surullista, hupsua, vakavaa tai satiirista musiikkia. Siksi Ensemble Nylandia pystyy tarvittaessa venyttämään kontekstin rajoja niin, että nykykuulijat ja -muusikot pystyvät tuntemaan säveltaiteen ajattoman kosketuksen konsertista ja kontekstista riippumatta. Oli musiikkityyli mikä tahansa, Ensemble Nylandian tunne esiintymiseen, taiteeseen ja organisoitujen äänten kauneuteen palaa yhtä kirkkaalla liekillä.

Ensemble Nylandia on vieraillut itsensä tutuksi lukuisilla festivaaleilla ja tehnyt yhteisyötä johtavien taiteilijoiden kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla: esimerkiksi BRQ Vantaa Festival, Urkuyö & Aaria, Aurore – Helsingin renessanssimusiikkijuhlat, Ankkabarock, Joroisten musiikkipäivät, Tropical Winter Ukulele Festival, Les Festivals de Wallonie, Concerti l'Orecchio di Giano, Festival Musical de Namur, Festival Royal Juillet Musical de Saint-Hubert sekä Karol Lipinski -festivaali; nokkahuilisti Genevieve Lacey, viulisti Kinga Ujszászi, laulaja Tuuli Lindeberg, cembalisti Mahan Esfahani, yhtyeet La Ritirata ja The Royal Wind Music. Viime vuosina Ensemble Nylandia on vakiintunut BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesteriksi, missä sen repertuaarin notkeus leviää laajimmilleen niin yleisön kuin esiintyjien näkökulmasta.

Ensemble Nylandian konsertit ovat aina korkean tason mutta matalan kynnyksen tapahtumia. Rock-yhtye Tavalliseksi peiliksi muuntuneena se värittää aikaa kestäneet radiohitit barokkisoundeilla ja Pyh Bach -konserteissa se osoittaa, etteivät hävyttömimmätkään huumorisovitukset horjuta musiikin arvokasta kivijalkaa. Café Barock -sarja maustaa kuulijoiden kahvihetkiä vanhan musiikin klassikoilla kirkkojen ja konserttisalien ulkopuolella. Ennen kaikkea Ensemble Nylandia tarjoaa kuulijoille tilaisuuden tuntea syvää yhteyttä meidän aikamme ajatusmaailman ja entisten sukupolvien elinympäristön välillä.