Viola da gambat Vähä-Kyörissä
Jun
16
3:00 PM15:00

Viola da gambat Vähä-Kyörissä

Ensemble Nylandian gambistit Johanna Kilpijärvi ja Maija Lampela konsertoivat Pälkäneen Vuolijoella sunnuntaina 16.6. klo 15. Luvassa kesäinen iltapäivä kotikonserttimaisissa tunnelmissa! Ohjelma sisältää 1600-ja 1700-luvun musiikkia Ranskasta, Saksasta ja Englannista kolmella erilaisella gamballa esitettynä: bassogamboilla, diskanttigamballa ja Suomessa harvoin kuullulla pardessus de violella.

Vähä-Kyöri on perinteinen maalaistalo 1870-luvulta ja on edelleen 1940-luvun asussa. Talo oli testamenttilahjoituksena seurakunnan omistuksessa noin 30 vuotta ennen siirtymistään nykyiselle omistajalleen Anja Tyrväiselle.

Ensemble Nylandian gambaduo:

Johanna Kilpijärvi, diskantti- ja bassogamba

Maija Lampela, pardessus de viole ja bassogamba

Marais - Sainte-Colombe - Kühnel - Couperin - Hume

Liput: 20€

Osoite: Vuolijoentie 456, 36600 Pälkäne

Pysäköinti ja saapumisohjeet: Parkkeeraus Vanhantien tai sen lähellä olevalle kentälle

Facebook-tapahtuma

Vähä-Kyöri. Kuva: Anja Tyrväinen

Vähä-Kyöri. Kuva: Anja Tyrväinen

View Event →
Barokkiklubi Savonlinnan Kulttuurikellarissa
Jul
14
7:00 PM19:00

Barokkiklubi Savonlinnan Kulttuurikellarissa

Café Barock valtaa Savonlinnan kulttuurikellarin cembalisti Matias Häkkisen johdolla.

Ensemble Nylandia:

Sini Vahervuo, barokkihuilut

Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Petri Arvo, barokkifagotti & nokkahuilu

Katri Susitaival, viola da gamba

Matias Häkkinen, cembalo

Liput 10€

Haluatko laulaa klasarikaraokea barokkibändin säestyksellä? Ota yhteyttä: cafebarock (at ) gmail.com

Yhteistyössä: Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

View Event →
Seitsemän rituaalia - BarokkiKuopio 2019
Jul
17
3:00 PM15:00

Seitsemän rituaalia - BarokkiKuopio 2019

Sju ritualer eli Seitsemän rituaalia on säveltäjä Gustav Nyströmin renessanssinokkahuiluyhtye Q Consortille vuonna 2015 säveltämä sarja, joka saa kokonaisuudessaan ensiesityksensä tämän vuoden BarokkiKuopio-festivaalilla. Eri kokoisten puisten renessanssinokkahuilujen pehmeä ääniä sekoittuu teoksessa Nyströmin teknomusiikista vaikutteita saaneeseen rytmi- ja sävelkieleen. Teoksen tematiikkana ovat viikonpäivät skandinavisessa mytologiassa; sarjan osat kuvaavat viikonpäiville nimensä antaneita eri tavoin sankarillisia aasajumalia Måne, Tyr, Oden, Tor, Freja, ja Sol. Lauantai on poikkeus – se on saanut nimensä peseytymisestä (löga sig). Puhdistavatko Seitsemän rituaalia nokkahuilun maineen, vai tarvitaanko vielä rituaali, jossa muovinokkahuilut poltetaan?

Lue Q Consortista lisää täältä

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10/7e ovelta 30 min ennen konserttia. Korttimaksu käy.

Yhteistyössä: BarokkiKuopio

FB-tapahtuma

View Event →
Urhean musiikin konsertti - BarokkiKuopio 2019
Jul
19
7:00 PM19:00

Urhean musiikin konsertti - BarokkiKuopio 2019

Sankareita, sonaatteja ja sumeilematonta tunteilua! Näitä kaikkia ja paljon enemmän on luvassa maksimisykettä koettelevassa konsertissa, jossa lihaskuntokin joutuu armottomaan rääkkiin!

Kuhnau - Soler - Räisänen - Telemann - Schmeltzer - Barriere

Sini Vahervuo, nokkahuilu, Kaisa Ruotsalainen & Meelis Orges, barokkiviulu, Anna Pulakka, barokkisello, Sanni Antikainen & Matias Häkkinen, cembalo

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10/7e ovelta 30min ennen konsertin alkua. Myös korttimaksu käy.

Yhteistyössä: BarokkiKuopio

FB-tapahtuma

View Event →
What Magick has Victorious Love - BarokkiKuopio 2019
Jul
20
5:00 PM17:00

What Magick has Victorious Love - BarokkiKuopio 2019

Uusi ja vanha törmäävät rohkeasti Ensemble Nylandian ja sopraano Tuuli Lindebergin kantaesittäessä Eero Hämeenniemen Kolme laulua rakkaudesta Tuomo Pekkasen latinankielisiin runoihin yhdessä Purcellin musiikin kanssa.

Purcellin aikana Englannissa syntyi erityinen maallisen soololaulun lajityyppi, nk. hulluuskohtauslaulu (mad song), jossa laulaja esitti mieleltään järkkynyttä hahmoa ja tämän äärimmäisiä tunnetiloja. Naiset saivat ensi kertaa esiintyä teatterilavalla Englannissa vuonna 1660; siihen asti naisrooleja olivat esittäneet nuoret pojat. Hulluuskohtauslauluista tulikin Purcellin aikana erityisesti naispuolisten näyttelijä-laulajien bravuuri. Näyttämöllä ”hullun” roolihahmon suulla saattoi esittää raskastakin yhteiskuntakritiikkiä joutumatta rangaistuksi.

Tuuli LIndeberg, laulu

Ensemble Nylandia johtajanaan Matias Häkkinen

Vapaa pääsy, ohjelmat 10/7e ovelta 30min ennen konsertin alkua. Myös korttimaksu käy.

Yhteistyössä: BarokkiKuopio

FB-tapahtuma

View Event →
Nostre maistre et bon Pere - BarokkiKuopio 2019
Jul
21
3:00 PM15:00

Nostre maistre et bon Pere - BarokkiKuopio 2019

Maailmankuulu hollantilainen The Royal Wind Music -renessanssinokkahuiluorkesteri soittaa BarokkiKuopion loppuhuipennnuksena Nostre maistre et bon pere -ohjelman, joka tutkii renessanssin ajan mestareiden ja heidän oppipoikiensa muodostamia kulttuuriperinteiden ja musiikillisten taitojen verkostoja. Luvassa on Kuopiossa ennenkuulematon kokoelma eri kokoisia renessanssinokkahuiluja, joilla yhtye loihtii ilmoille uskomattoman skaalan erilaisia sävyjä ja sointeja! Tämän jälkeen et suhtaudu nokkahuilumusiikkiin enää koskaan samoin kuin ennen.

Mestarit ja Kisällit kertoo 1400-1500-lukujen kiehtovasta säveltäjäpolvien ketjusta, jossa musiikilliset tyylit kehittyivät ja hioutuivat kohti renessanssin geometrisen täydellisyyden ihannetta.

Moni nimi lienee ketjusta tuttu, kuten Josquin Desprez tai Claudio Monteverdi, mutta ohjelma tuo myös esiin täysrenessanssin juuret ja vähemmän tunnetut nimet kuten Johannes Ockeghem, Jean Richafort, Johann Steffens ja monia muita.

The Royal Wind Music nojautuu esitystavoissaan historiallisiin ideaaleihin, mutta yhdistää renessanssimusiikin kulmakiviin myös luovia sovituksia etsiessään omaa ilmaisuaan. Ohjelmassa kuullaan monipuolinen valikoima teostyyppejä, soitinnuksia ja sävyjä, aina puhuttelevasta hengellisestä musiikista instrumentaalimusiikkiin ja triosta koko orkesterin laajuuteen.

www.royalwindmusic.org

Vapaa pääsy, käsiohjelma 10/7e ovelta 30min ennen konsertin alkua. Korttimaksu käy.

Yhteistyössä: BarokkiKuopio, Ensemble Nylandia ja The Royal Wind Music

FB-tapahtuma

*****

Huom! The Royal Wind Music esiintyy yhdessä Ensemble Nylandian kanssa myös Helsingissä ma 22.7. klo 19 Temppeliaukion kirkossa! Tsekkaa tapahtuma tästä

View Event →
Nostre Maistre et bon Pere - Mestarit ja Kisällit
Jul
22
7:00 PM19:00

Nostre Maistre et bon Pere - Mestarit ja Kisällit

The Royal Wind Musicin ja Ensemble Nylandian yhteiskonsertti Temppeliaukion kirkossa. 16-henkinen kamarikokoonpano esittää värikkään ja jännittävän kirjon renessanssimusiikin kehityskaarta aina 1400-luvun alkupuolelta 1600-luvun alun Monteverdiin.

Heinäkuussa Suomeen kiertueelle tuleva The Royal Wind Music on alankomaalainen 1500-luvun renessanssimusiikkiin erikoistunut nokkahuiluyhtye. Paul Leenhoutsin vuonna 1997 perustaman kokoonpanon tekee jopa maailmankin mittakaavassa ainutlaatuiseksi sen erityinen äänenväri ja yli neljänkymmenen yksilön historiallisiin malleihin pohjautuva vaikuttava soitinkokoelma, jonka näyttävin yksilö on harvinainen 3 metriä pitkä subkontrabassonokkahuilu.

The Royal Wind Music on esiintynyt aina Pohjois- ja Keski-Amerikkaa myöten, ja Euroopassa se on kiertänyt laajalti keskeisiä, itäisiä ja läntisiä osia, mutta vierailu Suomeen tulee olemaan Pohjolanmatka ensimmäistä laatuaan.

Ohjelma Nostre Maistre et bon Pere - Mestarit ja Kisällit kertoo 1400-1500-lukujen kiehtovasta säveltäjäsukupolvien ketjusta, jossa musiikilliset tyylit kehittyivät ja hioutuivat kohti renessanssin geometrisen täydellisyyden ihannetta.

Säveltäjät: Josquin Desprez, Claudio Monteverdi, Johannes Ockeghem, Jean Richafort, Johann Steffens ja monia muita

Liput ovelta 20€/10€, sekä ennakkoon Ensemble Nylandian Barokkiputiikista (ennakkohinta 18€/9€). Varaudu todistamaan oikeutesi alennusryhmään.

www.royalwindmusic.org

FB-tapahtuma

The Royal Wind Music esiintyy myös tulevan kesän BarokkiKuopio-festivaaleilla:

Kijkje in de keuken -kulissien takana 20.7. klo 15 Pyhän Johanneksen kirkko, Kuopio

Nostre Maistre et bon Pere - Mestarit ja Kisällit 21.7. klo 15 Kuopion Tuomiokirkko

Kuva: Marco Borggreve

Kuva: Marco BorggreveView Event →
Meditatiivista menoa, Festival Nova Music and Architecture - Toruń (PL)
Jul
28
7:00 PM19:00

Meditatiivista menoa, Festival Nova Music and Architecture - Toruń (PL)

Meditatiivista menoa -konsertissa luodaan Tuuli Lindebergin äänen ympärille taustamaisema, vastataan yksiäänisen laulun aiheisiin ja tunnelmiin ja laajennutaan moniääniseksi yhtyeeksi. Muusikot yhdistelevät saumattomasti improvisaatiota ja kirjoitettua musiikkia useiden vuosisatojen ja tyylikausien ajalta muodostaen virtaavan meditatiivisen kokemuksen. Säveltäjinä mm. di Lasso, Düben, Pacius, von Bingen, Rahmaninov sekä lauluja Piae Cantiones -kokoelmasta. Yhteistyössä Tölöläbin vanhan musiikin jaosto.

Tuuli Lindeberg, sopraano

Taavi Oramo, tenori ja eloelektroniikka

Matias Häkkinen, cembalo ja urut

Antti Salovaara, barokkifagotti

Yhteistyössä: International Festival “Nova Music and Architecture” 2019

Kuva/photo: Heikki Tuuli

View Event →
Café Barock: Pyh Bach - sopimattomia sovituksia
Sep
17
7:00 PM19:00

Café Barock: Pyh Bach - sopimattomia sovituksia

  • Ostrobotnian Tina-klubi (3.krs) (map)
  • Google Calendar ICS

Bachia täysin ansaitusti tituleerataan maailman parhaaksi säveltäjäksi. Käsittämättömän laajasta tuotannosta löytyy lukuisia mestariteoksia lähes kaikille mahdollisille kokoonpanoille, kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin. Bachin (ja erinomaisuutensa) tuntee lähes jokainen tavallinen tallaajakin ja hänen musiikkiaan kohdellaan silkkihansikkain, jottei Leipzigin Tuomaskirkon alla alkaisi kunnon kyljenkääntelyt.

Eiköhän ole jo aikakin ruveta vähän leikkimään?

Anna Pulakka, illan emäntä

Matias Häkkinen, koskettimet ja kilkuttimet

Anna-Sofia Anttonen, saksofoni ja soittopelit

Ilkka Heinonen, jouhikko ja bassottimet

Yhteistyössä: Kulttuuriyhdistys Café Barock ry, Sattuma-klubi / Koneen säätiö

View Event →
Sounds of Nature, Violin Festival Toruń (PL)
Oct
10
7:00 PM19:00

Sounds of Nature, Violin Festival Toruń (PL)

Luonnon ääniä: Folkbarokkia Kaustiselta ja Italiasta

Kreeta-Maria Kentala, barokkiviulu

Matias Häkkinen, cembalo

Kaustislainen pelimannisoitanta ja barokin ajan luontokuvat muodostavat huiman matkan hoveista suomalaisiin kansanjuhliin. Kentala/Häkkinen duo jatkaa konsertointiaan Euroopan festivaaleilla. Kesällä 2018 parivaljakko esiintyi Klassinen Hietsu -kamarimusiikkisarjassa Helsingissä, Les Festivals de Wallonie kutsumana Namurissa Belgiassa sekä BarokkiKuopio-festivaaleilla.

Uccelini - Jylhä - Couperin - Niittykoski - Biber

Yhteistyössä: Violin Festival Toruń, Puola

Kuva/photo: Eero Saunamäki

View Event →
Meditatiivista barokkimusiikkia - Kauneimmat barokkijoululaulut
Dec
7
10:30 AM10:30

Meditatiivista barokkimusiikkia - Kauneimmat barokkijoululaulut

Keravan kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä Café Barock tarjoavat kevyttä, helposti lähestyttävää ja korkeatasoista barokkimusisointia Keravan kirjaston Pentinkulma-salissa.

7.12. Kauneimmat barokkijoululaulut

Ensemble Nylandia: Sini Vahervuo, huilut, Jarmo Julkunen, ukulele ja renessanssikitara, Matias Häkkinen, cembalo

Vapaa pääsy

***

Konserttisarjan muut konsertit: 28.9., 26.10. ja 7.12. klo 10.30. Tule hiljentymään ja rauhoittamaan mielesi viikonlopun alkajaisiksi barokin ajan helmien tahtiin.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

28.9. Salli Vilkanen, traverso ja Anna Pulakka, barokkisello

26.10. TBA

View Event →

Juhlakonsertti I: What Magick Has Victorious Love - Henry Purcellin näyttämömusiikkia
May
18
7:00 PM19:00

Juhlakonsertti I: What Magick Has Victorious Love - Henry Purcellin näyttämömusiikkia

10-vuotisjuhlavuotemme ensimmäisessä juhlakonsertissa solistina loistaa iki-ihana sopraano Tuuli Lindeberg!

Konsertti koostuu Henry Purcellin (1659-1695) King Arthur- ja The Fairy Queen -oopperoiden katkelmista. Ohjelma on esitetty vuonna 2012 menestyksekkäästi vanhassa tutussa Metropolian konserttisalissa Helsingissä, Maarian kirkossa Turussa, lyhennettynä versiona Kapsäkissä ravintola Allotriassa Helsingissä, Haapaveden Wanhan musiikin tapahtumassa sekä 2014 YLE:n radioimana Urkuyö & Aaria -festivaalilla Espoon Tuomiokirkossa ja 2016 Ankkabarock-festivaaleilla Korson kirkossa.

Ensemble Nylandian barokkiorkesterikokoonpanossa on jousisoittajien lisäksi useampi luutunsoittaja ja kosketinsoittaja, jolloin basso continuo -osasto on poikkeuksellisen muhkea soinniltaan. Joukkiota johtaa Matias Häkkinen cembalon äärestä.

ENSEMBLE NYLANDIA:

Meelis Orgse ja Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulut; Riittaliisa Hakulinen, barokkialttoviulu; Johanna Kilpijärvi, viola da gamba; Anna Pulakka, barokkisello; Ilkka Heinonen, kontrabasso; Q Consort (Sini Vahervuo (myös traverso), Anna Saunamäki, Riikka Holopainen, Reetta Varjonen-Ollus, Milja Tiainen), nokkahuilut; Mikko Ikäheimo, Olli Hyyrynen ja Niklas Mellberg, luutut; Matias Häkkinen, Laura Ollberg-Ekman ja Sanni Antikainen, kosketinsoittimet

Liput 25€ / 15€ (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet - Huom! Varaudu todistamaan oikeutesi alennusryhmään). Liput ennakkoon Barokkiputiikistamme tai ovelta ennen konserttia.

Kesto n. 1h

Konsertti toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston, Helsingin kaupungin ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

FB-tapahtuma

Tapahtuman kuva: Minna Mäkipää

Sopraano Tuuli Lindeberg. Kuva: Heikki Tuuli

Sopraano Tuuli Lindeberg. Kuva: Heikki Tuuli

View Event →
Café Barock Tampere - Nokkahuilun renessanssi
Mar
19
8:15 PM20:15

Café Barock Tampere - Nokkahuilun renessanssi

"Nokkahuilu on yhden soittimen sijaan kuin kokonainen perhe soittimia. Erilaisia nokkahuiluja on tunnettu keskiajalta lähtien, ja viimeistään renessanssin aikana eri kokoisia nokkahuiluja on soitettu yhtyeenä, englantilaisittain consortissa. ‘Consort’ tarkoittaa konsonoivaa, eli kauniisti yhdessä soivaa, miellyttävää. Muidenkin soitinperheiden soittimia, esimerkiksi viola da gamboja ja krummhorneja oli tapana soittaa renessanssin aikaan consortissa.

Renessanssin aikaan nokkis oli hyvinkin hovikelpoinen soitin. Esimerkiksi Englannin kuningas Henrik VIII (1491–1547) omisti yhteensä 76 huilua, joista erikokoisia nokkahuiluja oli lähes 50. Sebastian Virdungin 1511 ilmestyneessä musiikinkirjassa esitellään vasta kolme eri kokoista nokkahuilua: g-altto, c-tenori ja f-basso, mutta nykyään nokkahuiluoperheeseen kuuluu iso joukko eri kokoisia nokkahuiluja pikkuruisesta Garklein-huilusta aina kolmimetriseen subkontranokkahuiluun saakka."

-Sini Vahervuo: Pieni nokkahuilukirja

Tampereen Café Barockissa kuullaan 19.3. renessanssinokkahuiluyhtye Q Consortin 13 eri kokoisen vaahterapuisen nokkahuilun consortia sekä musiikkia renessanssista Einojuhani Rautavaaran neobarokin kautta uunituoreisiin sävellyksiin. Mukana lavalla on myös Q Consortin kaksimetrinen kontrabassonokkahuilu. Lisäksi esiintyjäkaartissa on mukana aimo annos tamperelaisia nokkahuiluharrastajia ja Tampereen Musiikkiakatemian ja Pirkanmaan musiikkiopiston opiskelijoita.

Ohjelmassa on mm. Anthony Holbornen (n.1545–1602) iki-ihania tansseja, Einojuhani Rautavaaran vuonna 1954 säveltämä sarja Pöytämusiikki Herttua Juhanalle op.4, sekä nokkahuilisti Kees Boeken 40 alttonokkahuilulle ja syntetisaattorille säveltämä A Little History of Mankind, joka pohjautuu Clemens non Papan ns. ympyräkaanoniin 1500-luvulta. Lisäksi kuulemme otteen Gustav Nyströmin Q Consortille säveltämästä sarjasta "Sju ritualer".

Q Consort: Sini Vahervuo, Riikka Holopainen, Anna Saunamäki, Milja Tiainen, Reetta Varjonen-Ollus

Konsertti on osa kansainvälistä Vanhan musiikin päivän tapahtumatarjontaa (#earlymusicday).

Liput: 20/10€

Liput ennakkoon osoitteesta www.lippu.fi ja Kulttuurimyymälä Aplodista www.kulttuurimyymalaaplodi.fi

Järjestää:

Tampereen vanhan musiikin ystävät ry yhteistyössä Tampereen Teatteri ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

Mukana myös:

Ensemble Nylandia

Tampereen konservatorio

Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK

Pirkanmaan musiikkiopisto

Suomen nokkahuiluseura

Tsekkaa Facebook-tapahtuma tästä

View Event →
Kauneimmat barokkijoululaulut - Helsinki
Dec
20
8:00 PM20:00

Kauneimmat barokkijoululaulut - Helsinki

Kauneimmat barokkijoululaulut -ilta sisältää tuttuja ja tuntemattomampia joululauluja Euroopasta 1500-1700-luvuilta, periodi-instrumentein soitettuna - yhteislaulua unohtamatta.

Torstaina 20.12. klo 20 galleria Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3a, Helsinki)

Ensemble Nylandia: Taavi Oramo & Jussi Salonen (laulu), Sini Vahervuo (nokkahuilut ja traverso), Kaisa Ruotsalainen (barokkiviulu), Mikko Ikäheimo (luuttu) ja Matias Häkkinen (cembalo).

Liput 20€/10€ (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet). Kulttuuriyhdistys Café Barock ry:n vuoden 2018 kannatusjäsenmaksun maksaneille vapaa pääsy Forum Boxiin.

Ennakkolipunmyynti Holvi-nettipankissa klikkaamalla tästä.

Yhteistyössä kulttuuriyhdistys Café Barock ry kanssa.

View Event →
Kauneimmat barokkijoululaulut - Vantaa
Dec
14
7:00 PM19:00

Kauneimmat barokkijoululaulut - Vantaa

Kauneimmat barokkijoululaulut -ilta sisältää tuttuja ja tuntemattomampia joululauluja Euroopasta 1500-1700-luvuilta, periodi-instrumentein soitettuna - yhteislaulua unohtamatta.

Pe 14.12. klo 19 Korson kirkossa Vantaalla (Merikotkantie 4)

Ensemble Nylandia: Jussi Salonen (laulu), Sini Vahervuo (nokkahuilut ja traverso), Mikko Ikäheimo (luuttu) ja Matias Häkkinen (cembalo)

Vapaa pääsy, ohjelma 10€

Yhteistyössä Café Barockin ja Korson seurakunnan kanssa

View Event →
Kauneimmat barokkijoululaulut - Oulu
Dec
12
7:00 PM19:00

Kauneimmat barokkijoululaulut - Oulu

Ensemble Nylandia on mukana, kun Kulttuuriyhdistys Café Barock ja Oulun vanha musiikki yhdistävät voimansa Kauneimmat barokkijoululaulut -tapahtuman merkeissä keskiviikkona 12.12. klo 19. Joulunaikainen, valtakunnallisesti tunnettu konserttikonsepti ja Yle Areenassakin kuultavissa oleva Kauneimmat barokkijoululaulut soi teatteriravintola Vänmannissa.

Esiintymässä: Taavi Oramo (tenori), Matias Häkkinen (cembalo), Sini Vahervuo (nokkahuilut), Johanna Leponiemi (barokkiviulu) ja Kati Valkama (viola da gamba).

Mukana myös yhteislaulua ja -musisointia!

Liput 20€ / 15€ ovat saatavissa marraskuussa Torikadun Oulu 10:ssä ja Café Barockin Holvi-kaupassa sekä tuntia ennen ovelta.

Lisätietoja: Oulun vanha musiikki

View Event →
Barokkikaraoke Viking Barokk -tapahtumassa
Nov
17
5:00 PM17:00

Barokkikaraoke Viking Barokk -tapahtumassa

Concerto grosso - Viking Barokkin aulatapahtumassa Musiikkitalossa BAROKKIKARAOKE klo 17-17.40!

Café Barockin kehittämä barokkikaraoke pitkästä aikaa taas myös Helsingissä! Laula lempiaariasi vanhan musiikin soittimien säestyksellä.

Järjestää yhteistyössä Café Barock, Käpylän musiikkiopisto ja Ensemble Nylandia.

Huom! Ilmoittautuminen karaokeen: cafebarock (at) gmail.com

Barokkikaraokebändissä soittavat: Sini Vahervuo (nokkahuilut ja traverso), Kaisa Ruotsalainen (viulu), Johanna Kilpijärvi (gamba) ja Risto Kytö (kosketinsoitin). Mukana myös laulaja Hannu Holma sekä Hannun oppilaita Käpylän musiikkiopistosta.

View Event →
Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)
Sep
30
4:00 PM16:00

Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)

Ensemble Nylandia yhteiskiertueella Les Agrémensin kanssa.

Konserttiohjelma sisältää Itämerta ympäröivien maiden musiikkia juhlistaen samalla 70-vuotiasta kapellimestaria Guy Van Waasia. Kiertueen neljäs ja viimeinen konsertti on osa Festival du Hainaut -tapahtuman ohjelmaa.

Yhteistyössä CAV&MA (Centre d'Art Vocal et de Musique Ancienne), Les Festivals de Wallonie, Suomen Benelux Instituutti ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa konsertista CAV&MA:n kotisivuilta.

View Event →
3x333, osa 3!:3+3!:3 Bach - Händel - Scarlatti
Aug
21
6:00 PM18:00

3x333, osa 3!:3+3!:3 Bach - Händel - Scarlatti

Vanhassa vara parempi! XVIII vanhan musiikin festivaali Imatralla. J.S. Bachin, G.F. Händelin ja D. Scarlattin syntymästä on tullut kuluneeksi 333 vuotta. Tervetuloa Tainionkosken kirkkoon! Ohjelma 10€.

Ensemble Nylandia:

Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut

Petri Arvo, barokkifagotti ja nokkahuilut

Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Laura Ollberg-Ekman, cembalo ja urut

Matias Häkkinen, cembalo ja urut

FB-tapahtuma

Vanhassa vara parempi!

View Event →
Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)
Aug
6
11:00 AM11:00

Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)

Ensemble Nylandia yhteiskiertueella Les Agrémensin kanssa. 

Konserttiohjelma sisältää Itämerta ympäröivien maiden musiikkia juhlistaen samalla 70-vuotiasta kapellimestaria Guy Van Waasia. Konsertti on osa Festival Musical de Stavelot -festivaalin ohjelmaa.

Yhteistyössä CAV&MA (Centre d'Art Vocal et de Musique Ancienne), Les Festivals de Wallonie, Suomen Benelux Instituutti ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa konsertista CAV&MA:n kotisivuilta.

View Event →
Kauniisti gamboilla
Aug
5
3:30 PM15:30

Kauniisti gamboilla

BarokkiKaravaani palaa Kainuuseen! Nyt pääosassa on viola da gamba.

Konsertissa kuullaan ranskalaista barokkimusiikkia 1600- ja 1700-luvuilta mm. Marin Maraisilta, Sainte-Colombelta, Charles Dollélta ja François Couperinilta.

Ensemble Nylandia: Johanna Kilpijärvi & Maija Lampela, viola da gamba

Konsertti on osa Ristijärven Veisuuvestivaalin ohjelmaa. Liput 15€

View Event →
Café Barockin Kesäklubi Orionissa: Nimmer
Jul
23
8:00 PM20:00

Café Barockin Kesäklubi Orionissa: Nimmer

Café Barockin Kesäklubi Orionissa klo 20

Palkitun belgialaisen elokuvaohjaajan Lieven Vanhoven mykkälyhytelokuvan “Nimmer” näytös huippumuusikoiden säestämänä klo 20 elokuvateatteri Orionissa. Näytöksen jälkeen taiteilijatapaaminen lämpiössä.

Ohjaaja: Lieven Vanhove (Belgia)

Muusikot: Josetxu Obregon (Espanja, La Ritirata), Ensemble Nylandia

Liput 12€ / 10€ ovelta tai ennakkoon Holvista

Järjestää: Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

Yhteistyössä: Ensemble Nylandia, BarokkiKuopio, Musiikin edistämissäätiö, Helsingin kaupunki

View Event →
Uusia ja vanhoja ääniä - BarokkiKuopio 2018
Jul
18
7:00 PM19:00

Uusia ja vanhoja ääniä - BarokkiKuopio 2018

Barokin ajan riipivän kaunista ja hullaannuttavan rytmikästä vokaalimusiikkia kansanmusiikkimaustein. Konsertin alkupuolella kuullaan lauluyhtye Vox Novaa, ja jälkipuolella barokki- ja renessanssimusiikki kohtaavat ukulelen: Leppävirran Tropical Winter Ukulele Festivalin menestyksekkään konsertin ja workshopin innoittamina jatketaan huippusuositun soittimen ja vanhan musiikin liittoa. Ensemble Nylandia on rohkeasti mukana!

Lauluyhtye Vox Nova, Jarmo Julkunen (ukulele), Matias Häkkinen (cembalo), Sini Vahervuo (barokkihuilut) ja Juha Antikainen (laulu)

Monteverdi - Bach - Halme - Schütz

Vapaa pääsy, ohjelma ovelta 12e

View Event →
Café Barock Savonlinna - Barokkikaraoke
Jul
15
6:00 PM18:00

Café Barock Savonlinna - Barokkikaraoke

Barokkikaraoke kesäisenä sunnuntai-iltana - tule laulamaan lempiaariasi Café Barock House Bandin säestyksellä!

Ensemble Nylandia nyt Café Barock House Bandinä:

Matias Häkkinen, cembalo

Petri Arvo, barokkifagotti ja nokkahuilut

Katri Susitaival, viola da gamba

Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Sini Vahervuo, barokkihuilu ja nokkahuilut

Vapaa pääsy!

Yhteistyössä: Ars Aloise, BarokkiKuopio, Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

View Event →
Café Barock Savonlinna - Barokin helmiä
Jul
15
3:00 PM15:00

Café Barock Savonlinna - Barokin helmiä

Barokkikonsertti Lossiranta Lodgen puutarhaterassilla, ohjelmassa barokkimusiikin kauneimpia helmiä!

Ensemble Nylandia: Sini Vahervuo (barokkihuilut), Kaisa Ruotsalainen (barokkiviulu), Katri Susitaival (viola da gamba), Petri Arvo (barokkifagotti ja nokkahuilu), Matias Häkkinen (cembalo)

Vapaa pääsy

Yhteistyössä: Lossiranta Lodge, BarokkiKuopio ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

View Event →
Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)
Jul
14
8:00 PM20:00

Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic Tour (BE)

Ensemble Nylandia yhteiskiertueella Les Agrémensin kanssa. Kiertueen toinen konsertti on Festival Saint Hubert -musiikkifestivaaleilla.

Konserttiohjelma sisältää Itämerta ympäröivien maiden musiikkia juhlistaen samalla 70-vuotiasta kapellimestaria Guy Van Waasia. 

Yhteistyössä CAV&MA (Centre d'Art Vocal et de Musique Ancienne), Les Festivals de Wallonie, Suomen Benelux Instituutti ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa konsertista CAV&MA:n kotisivuilta.

View Event →
Pikkukirkon yösoitto - Barokin parhaita viidelle
Jul
13
9:00 PM21:00

Pikkukirkon yösoitto - Barokin parhaita viidelle

Pikkukirkon Yösoitto II - BarokkiKaravaani

Ensemble Nylandia:

Sini Vahervuo, nokkahuilut ja traverso

Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti

Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Katri Susitaival, viola da gamba

Matias Häkkinen, cembalo ja urut

XI PIKKUKIRKON YÖSOITOT 2018

Ohjelma/lippu: 10€ ovelta tuntia ennen konserttia ennakkoon Nettilipusta

Järjestää: Nova Classics

Yhteistyössä: Savonlinnan Pikkukirkko -kulttuuriyhdistys, Saimaan ortodoksinen seurakunta ja Savonlinnan seurakunta

 

 

View Event →
Café Barock Kenkäverossa
Jul
12
2:00 PM14:00

Café Barock Kenkäverossa

Barokkimusiikkia Kenkäverossa

Tule lounaalle tai viettämään kahvihetki barokkimusiikin säestyksellä Kenkäveron pappilan salissa. Juonnetussa vapaamuotoisessa konsertissa jutustelu, mutustelu ja kilistely on sallittua!

Vapaa pääsy

Ensemble Nylandia: Sini Vahervuo (barokkihuilut), Kaisa Ruotsalainen (barokkiviulu), Petri Arvo (nokkahuilu ja barokkifagotti)

Yhteistyössä Kulttuuriyhdistys Café Barock ry

View Event →
Barokin parhaita neljälle
Jul
11
7:00 PM19:00

Barokin parhaita neljälle

Couperin - Bach - Merula - Storace - Bertali

Ensemble Nylandia:

Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut

Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti

Kaisa Ruotsalainen, barokkiviulu

Matias Häkkinen, cembalo

 

Konsertti on osa Juvan seurakunnan Kesäillan musiikkia -konserttisarjaa. Vapaa sisäänpääsy. Mahdollisen käsiohjelmavihkon voi ostaa, jos haluaa tukea esiintyjiä ja musiikkityötä.

View Event →
Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic tour (BE)
Jul
8
3:00 PM15:00

Les Agrémens & Guy Van Waas - Baltic tour (BE)

Ensemble Nylandia yhteiskiertueella Les Agrémensin kanssa.

Konserttiohjelma sisältää Itämerta ympäröivien maiden musiikkia juhlistaen samalla 70-vuotiasta kapellimestaria Guy Van Waasia. Musical Festival Namur -festivaalin päätöskonsertti.

Yhteistyössä CAV&MA (Centre d'Art Vocal et de Musique Ancienne), Les Festivals de Wallonie, Suomen Benelux Instituutti ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoa kiertueesta CAV&MA:n kotisivuilta.

View Event →
Barokin hehkua Yliskylän kirkossa
Jun
17
8:00 PM20:00

Barokin hehkua Yliskylän kirkossa

Ensemble Nylandia konsertoi triokokoonpanoisena Yliskylän kirkossa kesäkuun hehkuvassa illassa. Konsertti on osa Salon seurakunnan vuoden 2018 kesäkonserttisarjaa.

Yliskylän tunnelmallisessa kirkossa kuullaan vähemmän tunnettuja teoksia säveltäjiltä Bertali, Böddecker, Hotteterre, Merula ja Schaffrath.

Esiintymässä: Sini Vahervuo (traverso ja nokkahuilut), Petri Arvo (nokkahuilut ja barokkifagotti) ja Matias Häkkinen (cembalo)

Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelmalehtinen maksaa 10€. Osoite: Yliskylän kirkko, Yliskyläntie 45

View Event →
Barokin parhaita - BarokkiKuopion kevätmaistiaiset
Apr
11
6:00 PM18:00

Barokin parhaita - BarokkiKuopion kevätmaistiaiset


BarokkiKuopio kutsuu yleisöään virittäytymään ensi kesän festivaalitunnelmiin keväisten etkojen muodossa. Ensemble Nylandia esittää yhteistyössä kuopiolaisten muusikoiden kanssa makupaloja barokin ajan Saksasta, Italiasta ja Ranskasta. Konserteissa kuullaan muun muassa J.S. Bachin sooloviulumusiikkia kosketinsoittimelle sovitettuna, sekä Desmarets`n kantaatti kahdelle sopraanolle.

Ensemble Nylandia: Sini Vahervuo, nokkahuilu ja traverso, Petri Arvo, nokkahuilu ja barokkifagotti, Matias Häkkinen, cembalo.

Talvikki Attila-Pekonen, sopraano, Emmi Virtanen, koloratuurisopraano, Anna Antikainen, cembalo.

Bach - Buxtehude - Desmarets - Storace - Hotteterre

Tapahtuma Facebookissa

BarokkiKuopio www.barokkikuopio.com

View Event →
Barokin parhaita - BarokkiKuopion kevätmaistiaiset
Apr
10
7:00 PM19:00

Barokin parhaita - BarokkiKuopion kevätmaistiaiset

BarokkiKuopio kutsuu yleisöään virittäytymään ensi kesän festivaalitunnelmiin keväisten etkojen muodossa. Ensemble Nylandia esittää yhteistyössä kuopiolaisten muusikoiden kanssa makupaloja barokin ajan Saksasta, Italiasta ja Ranskasta. Konserteissa kuullaan muun muassa J.S. Bachin sooloviulumusiikkia kosketinsoittimelle sovitettuna, sekä Desmarets`n kantaatti kahdelle sopraanolle.

Ensemble Nylandia: Sini Vahervuo, nokkahuilu ja traverso, Petri Arvo, nokkahuilu ja barokkifagotti, Matias Häkkinen, cembalo.

Talvikki Attila-Pekonen, sopraano, Emmi Virtanen, koloratuurisopraano, Anna Antikainen, cembalo.

Bach - Buxtehude - Desmarets - Storace - Hotteterre

Tapahtuma Facebookissa

BarokkiKuopio www.barokkikuopio.com

 

View Event →
Barokkikaravaani - Kajaani
Apr
9
6:00 PM18:00

Barokkikaravaani - Kajaani


BAROKKIKARAVAANI – BAROKIN PARHAITA KOLMELLE

Ohjelmassa:
Merula–Böddecker–Hotteterre–Bach–Schaffrath–Storace–Bertali

Lavalla Ensemble Nylandia:
Matias Häkkinen, cembalo
Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti


Barokkikaravaani-konsertti on läpileikkaus barokin historiaan ja sen keskeisiin kamarimusiikkiteoksiin. Barokkimusiikin taustalla on yli parituhatvuotinen läntisen musiikin kehitys antiikin Kreikan ajoilta asti. Ohjelmassa on teoksia J. S. Bachin kaltaisilta tunnetuilta säveltäjiltä mutta myös tuntemattomammilta taitureilta, kuten Bertali, Böddecker ja Merula. Eri tyylilajien kirjo ulottuu saksalaisesta barokista italialaiseen ja ranskalaiseen, ja kokoonpano vaihtelee sooloista erilaisiin cembalon ja puhaltimien yhdistelmiin.


Ohjelma 10 euroa.
Musiikkiopiston oppilaat ilmaiseksi!
Kesto on noin tunnin, ei väliaikaa.
Konsertin järjestää Konserttiyhdistys Korpi ry yhteistyössä Kajaanin seurakunnan kanssa.

Tervetuloa Linnantauksen kirkkoon kuuntelemaan musiikkia barokin ajalta!

Tapahtuma Facebookissa

www.korvissasoi.fi
Konserttisarjaa tukee Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto.

View Event →
Barokkikaravaani - Suomussalmi
Apr
8
6:00 PM18:00

Barokkikaravaani - Suomussalmi

Korvissa soi -konserttisarja keväällä 2018

BAROKKIKARAVAANI – BAROKIN PARHAITA KOLMELLE

Ohjelmassa:
Merula–Böddecker–Hotteterre–Bach–Schaffrath–Storace–Bertali

Lavalla Ensemble Nylandia:
Matias Häkkinen, cembalo
Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti


Barokkikaravaani-konsertti on läpileikkaus barokin historiaan ja sen keskeisiin kamarimusiikkiteoksiin. Barokkimusiikin taustalla on yli parituhatvuotinen läntisen musiikin kehitys antiikin Kreikan ajoilta asti. Ohjelmassa on teoksia J. S. Bachin kaltaisilta tunnetuilta säveltäjiltä mutta myös tuntemattomammilta taitureilta, kuten Bertali, Böddecker ja Merula. Eri tyylilajien kirjo ulottuu saksalaisesta barokista italialaiseen ja ranskalaiseen, ja kokoonpano vaihtelee sooloista erilaisiin cembalon ja puhaltimien yhdistelmiin.


Ohjelma 10 euroa.
Musiikkiopiston oppilaat ilmaiseksi!
Kesto on noin tunnin, ei väliaikaa.
Konsertin järjestää Konserttiyhdistys Korpi ry yhteistyössä Suomussalmen seurakunnan kanssa.

Lämpimästi tervetuloa Ämmänsaaren kirkkoon kuuntelemaan musiikkia barokin ajalta!

Tapahtuma Facebookissa

www.korvissasoi.fi
Konserttisarjaa tukee Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto.

View Event →
Barokkikaravaani - Paltamo
Apr
7
4:00 PM16:00

Barokkikaravaani - Paltamo

Korvissa soi -konserttisarja keväällä 2018

BAROKKIKARAVAANI – BAROKIN PARHAITA KOLMELLE

Ohjelmassa:
Merula–Böddecker–Hotteterre–Bach–Schaffrath–Storace–Bertali

Lavalla Ensemble Nylandia:
Matias Häkkinen, cembalo
Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti


Barokkikaravaani-konsertti on läpileikkaus barokin historiaan ja sen keskeisiin kamarimusiikkiteoksiin. Barokkimusiikin taustalla on yli parituhatvuotinen läntisen musiikin kehitys antiikin Kreikan ajoilta asti. Ohjelmassa on teoksia J. S. Bachin kaltaisilta tunnetuilta säveltäjiltä mutta myös tuntemattomammilta taitureilta, kuten Bertali, Böddecker ja Merula. Eri tyylilajien kirjo ulottuu saksalaisesta barokista italialaiseen ja ranskalaiseen, ja kokoonpano vaihtelee sooloista erilaisiin cembalon ja puhaltimien yhdistelmiin.


Ohjelma 10 euroa.
Musiikkiopiston oppilaat ilmaiseksi!
Kesto on noin tunnin, ei väliaikaa.
Konsertin järjestää Konserttiyhdistys Korpi ry yhteistyössä Sotkamon kulttuuritoimen kanssa.

Tervetuloa Paltamon kirkkoon kuuntelemaan musiikkia barokin ajalta!

Tapahtuma Facebookissa

www.korvissasoi.fi
Konserttisarjaa tukee Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto.

View Event →
Barokkikarvaani - Sotkamo
Apr
6
6:00 PM18:00

Barokkikarvaani - Sotkamo

Korvissa soi -konserttisarja keväällä 2018

BAROKKIKARAVAANI – BAROKIN PARHAITA KOLMELLE

Ohjelmassa:
Merula–Böddecker–Hotteterre–Bach–Schaffrath–Storace–Bertali

Lavalla Ensemble Nylandia:
Matias Häkkinen, cembalo
Sini Vahervuo, traverso ja nokkahuilut
Petri Arvo, nokkahuilut ja barokkifagotti


Barokkikaravaani-konsertti on läpileikkaus barokin historiaan ja sen keskeisiin kamarimusiikkiteoksiin. Barokkimusiikin taustalla on yli parituhatvuotinen läntisen musiikin kehitys antiikin Kreikan ajoilta asti. Ohjelmassa on teoksia J. S. Bachin kaltaisilta tunnetuilta säveltäjiltä mutta myös tuntemattomammilta taitureilta, kuten Bertali, Böddecker ja Merula. Eri tyylilajien kirjo ulottuu saksalaisesta barokista italialaiseen ja ranskalaiseen, ja kokoonpano vaihtelee sooloista erilaisiin cembalon ja puhaltimien yhdistelmiin.


Ohjelma 10 euroa.
Musiikkiopiston oppilaat ilmaiseksi!
Kesto on noin tunnin, ei väliaikaa.
Konsertin järjestää Konserttiyhdistys Korpi ry yhteistyössä Sotkamon kulttuuritoimen kanssa.

Tervetuloa Sotkamon tunnelmalliseen vanhaan pappilaan Aatokseen kuuntelemaan musiikkia barokin ajalta!

Tapahtuma Facebookissa


www.korvissasoi.fi
Konserttisarjaa tukee Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahasto.

View Event →
Alessandro Stradella: San Giovanni Battista
Mar
25
7:00 PM19:00

Alessandro Stradella: San Giovanni Battista

Alessandro Stradella (1639–1682) – San Giovanni Battista

Alessandro Stradellan Johannes Kastaja -oratorio San Giovanni Battista (1675) esitetään nyt pitkästä aikaa Suomessa. Barokkioopperayhdistys Orpheus' Musesia ja Ensemble Nylandiaa johtaa cembalisti–kapellimestari Matias Häkkinen.

LA 24.3.2018 klo 18, Olaus Petrin kirkko, Minervankatu 6, 00100 Helsinki
SU 25.3.2018 klo 19, Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, 01510 Vantaa

Salome: Meri Metsomäki
Herodiade: Elli Vallinoja
Battista: David Hackston
Consigliare: Juho Punkeri
Herode: Jussi Merikanto

Ensemble Nylandia, johtaa Matias Häkkinen

Ohjelma 20€/15€  OSTA ENNAKKOON!
Esityskieli italia. Kesto 1h 30 min (sis. väliaika)

Seuraa Battistan tarinaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Alessandro Stradella (1639–1682) sävelsi San Giovanni Battista -oratorion palmusunnuntaiksi 1675 Rooman San Giovanni dei Fiorentinin kirkkoon. Laulullisesti  vaativa teos edustaa syvää barokkia. Musiikki on eläväistä ja rytmisesti kukoistavaa, sidottu tekstin vivahteisiin. Vaikka teos on kirkkoon tarkoitettu, dramaturgia on hyvin oopperamainen. Raamatun kertomukseen perustuvan libreton kirjoitti sisilialainen pappi Ansaldo Ansaldi.

Tarina kuvaa Johannes Kastajan teloitusta edeltäviä tapahtumia Juudean kuninkaan Herodeksen hovissa. Herodes on ottanut vaimokseen velipuolensa Filippoksen vaimon, Herodiaan, jolla on tytär Salome. Johannes moittii juhlivaa kuningasta moraalittomasta elämästä, ja ärsytetty Herodes vangitsee hänet. Salomen viehkeä tanssi miellyttää kuningasta niin, että hän haluaa toteuttaa Salomen pienimmänkin toiveen. Äitinsä käskystä Salome pyytää Herodesta teloittamaan Johanneksen. Herodes suostuu ja Johanneksen pää tarjotaan Salomelle hopealautasella.

Matteus kirjoittaa tapahtumista seuraavasti: ”Mutta kun Herodeksen syntymäpäivä tuli, tanssi Herodiaan tytär heidän edessään, ja se miellytti Herodesta; sentähden hän valalla vannoen lupasi antaa hänelle, mitä ikinä hän anoisi. Niin hän äitinsä yllytyksestä sanoi: ”Anna tuoda minulle tänne lautasella Johannes Kastajan pää”. Silloin kuningas tuli murheelliseksi, mutta valansa ja pöytävierasten tähden hän käski antaa sen. Ja hän lähetti lyömään Johannekselta pään poikki vankilassa. Ja hänen päänsä tuotiin lautasella ja annettiin tytölle; ja tämä vei sen äidilleen.” (Matt 14:6–11)

View Event →
Alessandro Stradella: San Giovanni Battista
Mar
24
6:00 PM18:00

Alessandro Stradella: San Giovanni Battista

Alessandro Stradella (1639–1682) – San Giovanni Battista

Alessandro Stradellan Johannes Kastaja -oratorio San Giovanni Battista (1675) esitetään nyt pitkästä aikaa Suomessa. Barokkioopperayhdistys Orpheus' Musesia ja Ensemble Nylandiaa johtaa cembalisti–kapellimestari Matias Häkkinen.

LA 24.3.2018 klo 18, Olaus Petrin kirkko, Minervankatu 6, 00100 Helsinki
SU 25.3.2018 klo 19, Pyhän Laurin kirkko, Kirkkotie 45, 01510 Vantaa

Salome: Meri Metsomäki
Herodiade: Elli Vallinoja
Battista: David Hackston
Consigliare: Juho Punkeri
Herode: Jussi Merikanto

Ensemble Nylandia, johtaa Matias Häkkinen

Ohjelma 20€/15€  OSTA ENNAKKOON!
Esityskieli italia. Kesto 1h 30 min (sis. väliaika)

Seuraa Battistan tarinaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Alessandro Stradella (1639–1682) sävelsi San Giovanni Battista -oratorion palmusunnuntaiksi 1675 Rooman San Giovanni dei Fiorentinin kirkkoon. Laulullisesti  vaativa teos edustaa syvää barokkia. Musiikki on eläväistä ja rytmisesti kukoistavaa, sidottu tekstin vivahteisiin. Vaikka teos on kirkkoon tarkoitettu, dramaturgia on hyvin oopperamainen. Raamatun kertomukseen perustuvan libreton kirjoitti sisilialainen pappi Ansaldo Ansaldi.

Tarina kuvaa Johannes Kastajan teloitusta edeltäviä tapahtumia Juudean kuninkaan Herodeksen hovissa. Herodes on ottanut vaimokseen velipuolensa Filippoksen vaimon, Herodiaan, jolla on tytär Salome. Johannes moittii juhlivaa kuningasta moraalittomasta elämästä, ja ärsytetty Herodes vangitsee hänet. Salomen viehkeä tanssi miellyttää kuningasta niin, että hän haluaa toteuttaa Salomen pienimmänkin toiveen. Äitinsä käskystä Salome pyytää Herodesta teloittamaan Johanneksen. Herodes suostuu ja Johanneksen pää tarjotaan Salomelle hopealautasella.

Matteus kirjoittaa tapahtumista seuraavasti: ”Mutta kun Herodeksen syntymäpäivä tuli, tanssi Herodiaan tytär heidän edessään, ja se miellytti Herodesta; sentähden hän valalla vannoen lupasi antaa hänelle, mitä ikinä hän anoisi. Niin hän äitinsä yllytyksestä sanoi: ”Anna tuoda minulle tänne lautasella Johannes Kastajan pää”. Silloin kuningas tuli murheelliseksi, mutta valansa ja pöytävierasten tähden hän käski antaa sen. Ja hän lähetti lyömään Johannekselta pään poikki vankilassa. Ja hänen päänsä tuotiin lautasella ja annettiin tytölle; ja tämä vei sen äidilleen.” (Matt 14:6–11)

View Event →