”EI YHTÄÄN VÄLINPITÄMÄTÖNTÄ ÄÄNTÄ.”

ENSEMBLE NYLANDIA on cembalisti ja kosketinsoittaja Matias Häkkisen vuonna 2009 Helsingissä perustama barokkimuusikoiden yhteenliittymä. Ensemble Nylandia uudistaa ja hämmentää barokkimusiikkikenttää innovatiivisilla riskinotoillaan, antaa omille jäsenilleen tilaisuuden esitellä ammattitaitoaan sekä tekee produktioita myös muiden taiteilijoiden kanssa. Orkesterin sydän on parhaimmillaan poikkeuksellisen suuressa yli kymmenpäisessä basso continuo -ryhmässä. Sen monipuolinen ja idearikas käyttö on saanut kehuja niin muhevaa bassoa arvostavilta rockpoliiseilta kuin teorbin suolikielistä tai cembalon sulkakynsistä viehättyneiltä barokkikonossööreiltä. Bassoryhmän ympärille on kasvanut rikas soittajisto: oma renessanssiyhtye, virtuoottiset instrumentalistit, uutta ja vanhaa musiikkia yhdistelevä kollektiivi sekä pitkäaikainen ja jatkuva yhteistyö upeiden laulusolistien kanssa. Ensemble Nylandian keskeiset painopisteet ja suosituimmat teemat ovat olleet erilaiset konsertot sekä draamalliset projektit, mukaan lukien vähemmän tunnettu ooppera- ja oratorio-ohjelmisto.

IN ENGLISH:

The Finnish early music collective ENSEMBLE NYLANDIA was founded in Helsinki in 2009 by its artistic director Matias Häkkinen and a leading group of baroque musicians in Finland. It is renewing and shaking up the field of early music with its innovative risk-taking attitude. It gives opportunities for its members to share their talents and collaborates with artists who have big hearts and a lot to say and show. Ensemble Nylandia’s main focuses and favourite genres have been different concertos including works commissioned by it and dramatic projects including lesser known opera and oratorio repertoire.

 

"JO MUINAISET ROOMALAISET..."

Orkesterimuotoisen toimintansa, taiteellisen johtajansa Matias Häkkisen kanssa, Ensemble Nylandia aloitti tammikuussa 2011 "Jo muinaiset roomalaiset..." -konsertilla, jossa nautiskeltiin concerto grosso -kokoonpanon värikkäistä mahdollisuuksista. Ensi konsertista lähtien erilaiset konsertot ovat olleet Ensemble Nylandian soittajiston lempiteemoja; vuonna 2013 Ensemble Nylandia kantaesitti barokkisoittimin Esa Ylivaaralta tilaamansa cembalokonserton Taideyliopiston Sibelius-Akatemian konserttisarjassa. 

Omista riveistä nousevien solistien lisäksi erilaisia konserttokonsertteja on soitettu myös lukuisten muiden taiteilijoiden kanssa, jotkut heistä ovat soittaneet jopa moderneilla soittimilla. Solisteina ovat olleet mm. Irma Niskanen ja Antto Vanhala (barokkiviulu), Matias Häkkinen, Laura Ollberg, Mahan Esfahani (cembalo ja urut), Guadalupe López-Iñiguez (barokkisello), Sini Vahervuo (traverso ja nokkahuilut), Petri Arvo (nokkahuilut ja fagotti) sekä Malla Vivolin, Mikael Helasvuo ja Ilkka Laivaara (huilu). Kesällä 2014 Pori Organ -festivaaleilla konserttovimma jatkui Vivaldin konsertoilla ja elokuussa BRQ Vantaa –festivaaleilla, missä 300-vuotiasta Carl Philipp Emanuel Bachia juhlittiin mm. iranilaisen cembalistin Mahan Esfahanin kanssa. Syksyllä 2015 Temppeliaukion kirkko täyttyi konserttojen riemusta. Tuolloin oli vuorossa uusintana tuttuakin tutummat Vivaldin Vuodenajat Antto Vanhalan tulkitsemina sekä lisäksi tuntemattomammat trumpettikonsertot Miikka Saarisen taituroimina. Syksyllä 2017 Korsossa järjestettävä Ankkabarock -festivaali kutsui Ensemble Nylandian jo toistamiseen esittelemään barokkimusiikin helmiä, tällä kertaa Johann Sebastian Bachin konserttojen muodossa.

 

"Ensemble nylandia rakastaa draamaa."

Ville Saukkosen ohjaus vuonna 2012 Ensemble Nylandialle ja sopraano Tuuli Lindebergille Henry Purcellin säveltämiin hulluuskohtauksiin What Magick has Victorious Love kuultiin uusintana heinäkuussa 2014 Espoon Urkuyö ja aaria -festivaaleilla, elokuussa 2016 Korson Ankkabarock -festivaalilla ja toukokuussa 2019 Helsingin Konservatorion konserttisalissa. Ensemble Nylandia esitti ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa sisilialaisen Michelangelo Falvettin dramatisoidun Vedenpaisumusoratorion vuodelta 1682 Helsingin konservatorion konserttisalissa keväällä 2013. Solisteina olivat mm. Jussi Lehtipuu, Niall Chorell, Tuuli Lindeberg, Teppo Lampela, kuorona Vokaaliyhtye Incanto sekä tanssijoina nuorten breakdance-ryhmä. Yhteensä lavalla oli 70 tanssijaa, laulajaa ja soittajaa. Vuonna 2016 Ensemble Nylandia esitti espanjalaisen Antonio Literesin Los Elementos barokkioopperan ensi kertaa Suomessa. Ensi-ilta oli Helsingin maineikkaassa Savoy-teatterissa ja esityksiä oli yhteensä viisi Uudenmaan alueella. Solistikaartissa olivat mm. Angelica Klas, Tuuli Lindeberg, Kristian Lindroos ja Essi Luttinen. Syyskuussa 2017 orkesteri vieraili Kanadassa mezzosopraano Debi Wongin re:Naissance -oopperaseurueen kutsumana ja yhteisyön tuloksena toteutettiin Georg Friedrich Händelin Acis & Galatea -ooppera Vancouverin The Annex Theaterissa.

 

"ENSEMBLE NYLANDIA ON MONIPUOLINEN."

Orkesterin keskiössä on suuri continuoryhmä, jota käytetään yhtyeen kokoonpanojen vaihdellessa ilmeikkäästi. Basso continuo -jengi on myös esiintynyt omana orkesterinaan ilman melodiasoittajia, mikä on jokseenkin uniikkia Suomessa. Orkesterin ensiesiintyminen oli vuonna 2015 Haapaveden wanhan musiikin tapahtumassa.

Nokkahuiluyhtye Q Consortin ja gambayhtye Eloisa Consortin pohjalta rakennettu Ensemble Nylandian renessanssikokoonpano aloitti toimintansa Aurore -renessanssimusiikkifestivaaleilla vuonna 2017 ja konsertoi myös BarokkiKuopio -festivaaleilla kesällä 2017.

Vuonna 2014 SibaTV taltioi Helsingin Musiikkitalossa Ensemble Nylandian Swea Trohn är klädd i sorgedrächt – Musiikkia Ruotsin Suurvalta-ajalta -konsertin, joka sai jatkoa seuraavana vuonna Rooman Villa Lantessa. Yleisradio sekä Radio PRO ovat radioineet Ensemble Nylandian konsertteja ja YLE striimasi Musiikkitalon klubilla Café Barockin ja Ensemble Nylandian Kauneimmat barokkijoululaulut vuonna 2016. Tämä tunnelmallinen konsepti on viime vuosina kiertänyt ympäri Suomea ja on esiintynyt myös Nurmeksen joulumusiikkifestivaaleilla vuonna 2014.

Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry:n toimintaa ovat vuosien varrella tukeneet useat tahot, kuten Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto, Musiikin edistämissäätiö, Korson, Maarian ja Oulunkylän seurakunnat, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

 

KANNATUSJÄSENYYS

Kiinnostaako sinua, yritystäsi tai yhteisöäsi Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry:n kannatusjäsenyys? Kannattavaksi jäseneksi ryhtyminen onnistuu helposti Holvin kautta. Tuet yhdistyksemme toimintaa ryhtymällä kannatusjäseneksi.

 

 

Valokuvat: Mark Niskanen